Nieuws

We houden je op de hoogte van het nieuws van onze partners

Sjaals voor Rojava

Sjaals voor Rojava

Eco & Fair steunt de sociaal-ecologische omkeer en het zelfbestuur van Rojava in Noord-Syrië. Deze regio is gebaseerd op de principes van democratische zelforganisatie, sociale ecologie en feminisme. Wij importeren sjaals die worden gedragen door de YPJ (Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden); zij strijden tegen IS in Syrië. De sjaals worden gemaakt door een Koerdische coöperatie die deel uitmaakt van Serhildan, een Koerdische beweging gevestigd in Bakur, Turks Koerdistan. Deze regio biedt weerstand tegen het regime van Erdogan. Bij het kopen van deze sjaal ondersteun je deze gemeenschap en draag je met trots een stukje van hun erfgoed.

Belangrijk: Producten importeren uit Rojava is extreem moeilijk vanwege de gesloten grenzen door Turkse bombardementen. Turkije probeert de autonomie van de regio al jaren te ondermijnen. Zo hebben ze op 2 februari 2024 nog een drone-aanval uitgevoerd op Qamishli, een stad in Rojava

Donkere wolken boven Griekenland

Donkere wolken boven Griekenland

Helaas hebben we slecht nieuws ontvangen van onze vrienden van Greenland en Modousa. De klimaatverandering heeft ernstige gevolgen gehad voor hun olijvenoogst, met extreme hitte, verwoestende bosbranden en aanhoudende droogte die de oogst verstoren. De prijs van olijfolie is al met 20% gestegen in de supermarkten en zal naar verwachting bij de volgende oogst verdubbelen. We werken momenteel aan een systeem van reserveringen voor volgend jaar om de schade te beperken.
Zolang de voorraad strekt, bieden we nog steeds olijfolie aan tegen de prijzen van vorig jaar op onze website. Bovendien hebben we een geweldige aanbieding voor de ongefilterde olijfolie: een fles van deze hoogwaardige olie is nu slechts €7,50 vanwege de naderende houdbaarheidsdatum. Alle andere oliën hebben een houdbaarheidsdatum van meer dan 1 jaar.
Koop en ondersteun Griekse ecologische boerencoöperatieven op https://ecofair.be/shop/ongefilterde-olijfolie-bio/. Als de voorraad is uitgeput, zullen de prijzen aanzienlijk stijgen.

Website bekijken
WINKELIERS ECO & FAIR GEZOCHT

WINKELIERS ECO & FAIR GEZOCHT

De coöperatieve winkel Eco & Fair, in het centrum van Herzele en gelegen naast ’t Uilekot, is van start met een nieuw werkingsjaar. Er zijn nog twee openstaande vrijwilligersvacatures. Als winkelvrijwilliger zorg je er voor dat Eco & Fair, naast de weekdagen, ook wekelijks open is op zaterdag en men in Herzele heerlijke fairtrade, bio- en lokale producten kan kopen. Kan je jou engageren op zaterdagvoormiddag van 10u tot 13u30 of op zaterdagnamiddag van 13u30 tot 17u, telkens één keer per maand? Help je graag mee onze winkel open te houden door klanten te ontvangen en tussendoor rekken te vullen of vervaldata te controleren? Wie graag wat meer inhoud op zijn bord heeft kan er ook voor kiezen om zich te engageren in de winkelwerkgroep die activiteiten en de jaarlijkse Geschenkenbeurs in december organiseert.

In de voormiddag is die beurtrol samen met Nathalie, Leen en Hilde. In de namiddag is dat samen met Eva, Ann en het duo Agnes en Stefaan. Past er eens een datum niet, dan kan je onderling met elkaar wisselen. Wie interesse heeft kan contact opnemen voor een babbel en een rondleiding met Simon via info@ecofair.be

Website bekijken
VIOME in gevaar

VIOME in gevaar

VIOME, is symbool geworden voor verzet tegen het kapitalisme en voorbeeld van zelfbeheer van een fabriek. De Viome-coöperatie is ontstaan na de zware economische crisis in Griekenland. In mei 2011 verklaarden de eigenaars zich bankroet, en de medewerkers bleven met achterstallig loon achter. Ze besloten de fabriek in eigen beheer draaiende te houden. De fabriek is nu meer dan ooit in gevaar. Op hetzelfde moment zijn ze een belangrijke speler in een nieuwe mobilisatie die ontstaan is uit een treinramp.

Website bekijken
Climaxi: partners bedreigd door neonazi’s in Lesbos.

Climaxi: partners bedreigd door neonazi’s in Lesbos.

Eco & Fair, het samenwerkingsverband tussen Climaxi, vzw ’t Uilekot en Wereldwinkel Herzele, steunt al jaren de lokale economie én vluchtelingen in Lesbos. Na het verzet van de eilandbewoners tegen de oproerpolitie ontstaat een machtsvacuüm waarbij extreem-rechts internationaal mobiliseert om Lesbos te destabiliseren. Daarbij werd ook Efi Latsoudi, boegbeeld van het PIKPA-kamp (een open kamp in zelfbeheer in de omgeving van Mytilini) aangepakt. Lees meer op onze website

Website bekijken
Zware rellen rond vluchtelingenkampen op Lesbos.

Zware rellen rond vluchtelingenkampen op Lesbos.

Op de Griekse eilanden is de hel uitgebroken. Er vinden bijzonder gewelddadige confrontaties plaats tussen actievoerders tegen vluchtelingenkampen en de oproerpolitie. De conservatieve regering in Athene trok de troepen deze morgen terug. Climaxi steunde via korte keten verkoop van olijfolie en olijven zowel de lokale economie als het vluchtelingenkamp PIKPA in Lesbos. Dit is niet zomaar een debat over vluchtelingen. Het illustreert het totale failliet van de Europese politiek rond asiel en migratie. Lees meer op onze website

Website bekijken
Eindejaarsactie 2019

Eindejaarsactie 2019

Ben je op zoek naar een kadootje of wil je jezelf eens verwennen met een (h)eerlijk kado? Kom dan zeker langs in de nieuwe coöperatieve winkel Eco & Fair. Wij steunen een rechtvaardige en ecologische wereld door producten te verkopen via een zo kort mogelijke keten. We gaan voor kwaliteitsproducten en kiezen voor producten met een ecologische en sociale meerwaarde: bio-, streek- en fairtradeproducten.

Openingsuren:
• dinsdag tot vrijdag: 10u tot 18u
• zaterdag: 10u tot 17u

én extra open op zondag 22/12 en 29/12: 10u tot 13u

Website bekijken
Eco & Fair zoekt vrijwilligers op zaterdagnamiddag

Eco & Fair zoekt vrijwilligers op zaterdagnamiddag

De winkel Eco & Fair in het centrum van Herzele is op zoek naar een tweetal vrijwilligers die op zaterdagnamiddag van 13u30 tot 17u één keer per maand de winkel kunnen openhouden. Je ontvangt klanten, staat in voor de verkoop en vult tussendoor de rekken aan. Wie graag wat meer inhoud op zijn bord heeft kan ook kiezen om zich te engageren in de winkelwerkgroep die activiteiten en de jaarlijkse Geschenkenbeurs in december organiseert.

Samen met Agnes, Eva en Nele zit je in een maandelijkse beurtrol en kan je onderling met elkaar wisselen als een datum niet past. Als winkelvrijwilliger zorg je er voor dat Eco & Fair, naast de weekdagen, ook wekelijks open is op zaterdag en men in Herzele heerlijke fairtrade, bio- en lokale producten kan kopen. Wie interesse heeft kan contact opnemen voor een babbel en een rondleiding met Sarah via info@ecofair.be of via 0494/98 85 28.

Website bekijken
Nieuwe coöperatie Eco & Fair

Nieuwe coöperatie Eco & Fair

vzw Climaxi, vzw ’t Uilekot en Wereldwinkel Herzele starten een coöperatie voor klimaatvriendelijke en rechtvaardige handel. De drie verenigingen baten samen een winkel uit in Herzele en breiden het initiatief uit met een webshop. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen en Wallonië willen de drie depots of winkels opstarten.

Website bekijken